21 Haziran 2018 Perşembe

Priming, manipülasyon, özgür irade ve komplo teorileri üzerine



Priming kısaca belirli sözcükleri kullanarak düşüncelerinizi belirli bir yönde kanalize etmek denilebilir. Aslında sözcük bir tohumu ekmeden önce çimlendirme anlamına da gelmektedir. İzlediğiniz her haber, film, dizi program sizin düşüncelerinizi çimlendirme hazırlığıdır. Aslında anaokulu ile başlayan resmi eğitim bir çeşit primingdir. Din milliyet genel anlamıyla inançlar bize enjekte edilir ve biz onlara birer uzvumuz gibi sahip çıkarız. Bu yüzden Yunan,  Yunan olmaktan gurur duyar Türk Türk olmaktan. Yunan olmaktan gurur duyan Türk, Türk olmaktan gurur duyan Yunan bulamazsınız.  En traji komik olanı ise "I am proud of to be an American" (Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum) sözünü atalarını aç-bilaç pamuk tarlalarında köle olarak çalıştırılmış siyah Amerikalının bunu gözyaşları içinde söylemesidir. Her zaman en çok ezilenleri , eğitimden ve ekonomiden en az payı alanlar  arasından çıkar  en dindar ve en nasyonalist olanlar.

Manipülasyon kişiyi güçlü olan kişi tarafından  kendi çıkarları doğrusunda düşünme ve davranmayı sağlamaktır. Türkiye'de çok sık yapılır. Tabi gene kutsal değerler en çok kullanılanlardır; din, vatan millet sevgisi gene bu konunun da en çok kullandığı argümandır.

Ne kadar özgür irademiz olabilir ki?
Bu topraklarda büyüyen bir Egeli olarak Yunanlıları uzun süre insan olarak görmedim. Kan dökücü katiller, tecavüzcü vahşiler olarak hayal ettim onları. Yunan kelimesi korkunç bir yaratıkla özdeşti benim için. Oysa kötü olan savaştı, savaşların da bir milliyeti yoktu. Teorik olarak kuantum teorisi bunu en iyi açıklayabilir. Hem tanecik hem dalga modeline benziyorsun. Asla özgür iraden olmayacak.

Komplo teorisi en çok koyun sürüsünün dikkatini dağıtmak isteyen kurdun bir oyunudur ve ne yazık ki kurtlardan çok koyunlar buna inanır. Koyunların kaçma, saklanma zekaları gelişmiştir, kurtların tuzağa düşürme ve kovalama.
Kurt her zaman kötü kurtlardan söz eder; o kurtlar dış kurarlardır ve koyunların kurtlar tarafından yenmesinin, kardeşlerinin ölümleri bu "dış kurtların" oyunlarıdır. Koskoca Amerika halen seçimlerdeki Rus parmağını çözemedi. (Kurtlar için siste avlanmak daha kolaydır)

Yaşam çeşitli tuzaklarla dolu bir oyun alanıdır. İnsanların bir çoğu görünmez iplerle yönetilen birer kukladan öte birşey değildir.

Hafta sonu özgür irademizle oyumuzu kullanacağız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder