20 Ağustos 2015 Perşembe

Evraka, Gnothi Seauton ve Carpe Diem

Evraka, Gnothi Seauton ve Carpe Diem
Hayatlarımız çoğu zaman evreka anlarıyla bir anlam bulur kendine.
Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşı sırasında yakınında patlayan bir bombadan kopan şarapnel parçasının sol göğsünde taşıdığı saate isabet etmesi sonucu ölümden döndüğünü birçoğumuz biliriz.
Bu olaydan sonra Mustafa Kemal seçildiğine inanmıştır. Daha sonraları etrafındakiler bu olaydan sonra Mustafa Kemal'in vızır vızır uçan kurşunlar arasında dimdik korkusuzca savaşı komuta ettiğini anlatırlar.
Evreka anıdır aslında bu.
Karayılan Maraş'ta Fransızlara karşı Savaşan pısırık korkak bir gençtir. Gizlendiği siperin bir köşesinden küçük bir delikten küçük bir kara yılan başını uzatır ve tam o an bir kurşun gelir ve karayılanın kellesini uçurur.
" Eğer küçük ininde küçük karayılanı buluyorsa ölüm ondan kaçmamın çaresi yok" der. İşte o an Karayılan, Karayılan olur. Artık o pısırık oğlan düşmana ölüm kusturan bir kahramandır.
Bir yılan ve bir kurşun yaratmıştır evreka anını.
Hayat, sen hazır olduğunda sana yardıma koşar. Yoksa hamamın içinde hapsolur kalırsın.
Paulo Coelho'nun Simyacı kitabı o anı "evraka" anını kaçırdığımız an uzun bir yolculuğa çıkmamız gerektiğini anlatır. Yolculukta vardığımız yer aslında yolculuğa başladığımız yerdir, ama biz yolculuğa başladığımız biz değilizdir.
Gnothi Seauton Yunanca "Kendini Bil" aforizmasıdır ve bir zamanlar Delhi'deki Apollon Tapınağı'nın girişime altın harflerle yazılıymış.
Ne diyelim bu kafayla çok zor ama;
"Carpe Diem!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder